“Je ogen zijn het belangrijkst bij het poseren als foto model”

 

Er is beslist een verschil tussen de manier van poseren als foto model tussen man en vrouw. Bij een vrouwelijk model  zie ik graag de sierlijkheid  en bij een mannelijk model meer het robuuste.

De fotograaf kijkt door de camera en ziet het model maar het is een hele uitdaging om vanuit de plaats van de camera de gehele compositie te regisseren. Er zijn tips waar het model rekening mee kan houden zodat de samenwerking meer een geheel wordt.

 

Model poseren kunstzicht circel

Poseren circel

Tijdens een workshop een aantal jaren geleden ontstond het idee om een symbool te maken die zowel het model als fotograaf kan onthouden. Tijdens een fotoshoot kun je deze bij het poseren  als lijdraad te gebruiken. De cirkel  vertegenwoordigd hoe we de poses niet en de kronkelend lijn hoe we de poses wel willen uitvoeren.

 

 

 

 

Voeten,

Onze voeten zijn in ons dagelijkse leven  primair erg belangrijk en dat is bij fotografie net zo.
Wanneer je voeten plat naast elkaar staan bevindt een groot deel van je lichaam zich in rustmodus en zal alles ontspannen. Bij het ontspannen gaat alles een beetje hangen wat beslist normaal is maar voor de foto willen we over het algemeen een ander resultaat zien.

Op je tenen gaan staan of het maken van een looppas met meer druk op je achterste voet zal je been en buikspieren aanspannen waardoor je lichaam een meer artistieke vorm aan neemt en dat is wat we graag willen zien.

 

Tijdens het poseren bewust met je voeten bezig zijn levert je dus gelijk al wat voordelen op.

 

In een hoek,


Met je lichaam recht voor de foto camera poseren zal eerder een platte en bredere compositie opleveren dan wanneer we het model ten opzichte van de camera in een hoek laten weg draaien.

 

Door het foto model in een hoek iets te laten weg draaien  zijn we in staat om de voorkant, zijkant en achterkant van het lichaam gestroomlijnd te combineren zodat er artistieke compositie ontstaat.

 

Handje hier handje daar,

Over het algemeen plat op je voeten staan is het zelfde als je armen langs je lichaam laten hangen. Het laten hangen van je armen kan  ook een leuke foto opleveren maar over het algemeen  willen we dat zoveel als mogelijk voorkomen.
Door de handen in de zij te zetten, achter het hoofd of anders gezegd handje hier handje daar.

Probeer ook gebruik te maken van de  artistieke vormen van je armen door je handen op verschillenden plaatsen neer te zetten.
Ook je handen en je vingers met je armen mee laten vloeien levert een artistieke compositie op.

 

Ogen,

“Je ogen zijn het belangrijkst” ! hieraan kunnen we zien hoe iemand zich voelt, ben je blij, verdrietig of op je gemak. De vertaling wordt door je lichaam bijna foutloos gemaakt. 

Het iets verder openen van je ogen en het ontspannen van je gezicht geeft een spontanere blik maar ook iets schuin weg kijken alsof iemand je van de zijkant roept.

Als je niet in de camera kijkt kijk dan ook niet naar de camera. Het is prima om met je ogen een beetje te draaien richting de camera maar niet zoveel dat al je oogwit aan één kant van je oog zichtbaar wordt.

Het mooiste is om aan beide kanten van je oog-lens wat oog-wit te hebben.

mond,

Een goede truc om je ogen wat spontaner te doen lijken is om een heel klein beetje te glimlachen. Het iets openen van je mond net dat je lippen van elkaar af zijn.

Luister goed naar jezelf en ben bewust bezig,

Natuurlijk is het belangrijk om de aanwijzingen van de fotograaf op te volgen. Voer zo goed als mogelijk de opdrachten uit die in het moodbook staan.
Zorg ook dat je eigen stijl in het poseren voor komt, dit is vaak ook de reden de fotograaf met je wil samenwerken.
Je voortdurend afvragen of de poses die je aanneemt wel de goede zijn levert je over het algemeen geen voordelen.  Gewoon rustig blijven levert de beste resultaten.

Het uitvoeren van verschillende tips en poses tegelijkertijd kan op een bepaald moment wel even wat teveel van het goede worden.
Wanneer je bewust bezig bent zal je lichaam je daarover informeren en is het tijd om je lichaam weer te ontspannen.

Misschien wel de beste TIP, poseer ook op een manier die voor jou natuurgetrouw en vertrouwelijk aanvoelt

 

Met plezier als model poseren,

En dan waarschijnlijk het meest belangrijke. Heb plezier in het poseren al smodel daarom is het belangrijk je goed voor te bereiden. Bekijk goed wat je hebt afgesproken(moodbook) en kom uitgerust op tijd op de afgesproken locatie.

Van het model mogen we verwachten dat zij/hij binnen het afgesproken spectrum creatief om gaat met de poses.  Van de fotograaf mogen we verwachten dat hij niet vraagt om poses aan te nemen die buiten het spectrum vallen, vertrouw ook op je gevoel.

Onthoud goed dat het team uit mensen bestaat en dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Blijven communiceren is de sleutel.

error: Content is protected !!